Menstruālā piltuve. Ekoloģija un Ekonomija

4 years, 9 months ago

Pirmā piltuve tika patentēta 1860.gadā, bet no mūsdienu piltuves tā ļoti stipri atšķīrās, atgādināja vīna glāzi virvītē un nebija ērta izmantošanā, tāpēc nekļuva pazīstama un populāra.
Bet mūsdienu piltuves prototips tika izgudrots pirms aptuveni 100 gadierm, 1931.gadā un sākotnēji piltuve aktīvi konkurēja ar citu tā laika jaunumu - tamponu. Bet diemžēl ražot piltuves bija ekonomiski neizdevīgi. Reklamēt higiēnas preces tolaik nebija pieņemts, bet piltuves derīguma termiņš no 5 līdz 10 gadiem padarīja to konkurentnespējīgu salīdzinot ar biksīšu ieliktnīšiem un tamponiem, kas bija jāpērk katru mēnesi.

Jauns popularitātes vilnis menstruālajām piltuvēm sākās 80 gadu beigās, kad pasaule sāka domāt par ekoloģiju un sievietes sāka meklēt, ar ko varētu aizstāt paketes un tamponus. Tā pakāpeniski piltuve kļuva ļoti populāra un pamazām sāk aizvietot mums ierastās higiēnas preces - tamponus un paketes. Un tam ir vairāki iemesli.
Ekonomija
Gadā sieviete izmanto vidēji ap 200 biksīšu ieliktnīšiem vai tamponiem. Vienkārši matemātiski aprēķini rāda, ka piltuves iegāde pilnībā sevi atpelna gada laikā, ja jūs izmantojat populāru ražotāju higiēnas preces no tirdzniecības centriem un pusgada laikā, ja lietojat paketes un tamponus no eko-zīmoliem.
 
Ekoloģija
Iespējams, ka jums tas būs jaunums, bet parastie biksīšu ieliktnīši sastāv no plastmasas par 90%: apakšējais slānis ir tikai no plastmasas, vidējais slānis - ar hloru izbalināta celuloze, kas tiek apstrādāta ar speciālu ķīmisku sastāvu, lai iegūtu labāku uzsūktspēju un augšējais slānis - atkal tīkliņš no polipropilēna. 
Zemāk ir Libresse biksīšu ieliktnīšu sastāvs:
Šķiedru materiāls izgatavots no polipropilēna/polietilēna poliesters, porainais materiāls no koksnes vai poliestera šķiedras, celulozes, kombinācija ar celulozi un superabsorbentu, lipīgie slāņi sastāv no dažādiem polimēriem un sintētiskajiem sveķiem, polietilēna plēvīte, aromatizatori, tinte (informācijas avots: https://www.libresse.co.za/ingredients/)
Eko-ieliktnīši ir daudz drošāki, jo satur tikai kokvilnu un dabiskus materiālus, tomēr no ekoloģijas viedokļa arī tas nav labākais variants. Pakešu izgatavošanai tiek patērēts milzīgs resursu daudzums, bet izgāztuvē tās sadalīsies vairākus gadus, izdalot atmosfērā siltumnīcas efekta gāzes. Tāpēc arī no ekoloģijas viedokļa menstruālā piltuve iegūst pārsvaru, jo tās vidējais izmatošanas termiņš ir 5 gadi. Aizvietojot paketes un tamponus ar piltuvi jūs neizmetīsiet 5 gadu laikā aptuveni 1000 paketes. Un tas ir lielisks rezultāts.
 
Drošība.
Atbilstoši vairākkārtējiem izmeklēšanas rezultātiem tika noskaidrots, ka piltuve ir visdrošākā sievietes veselībai un nerada nekādu risku.  Piltuves tiek izgatavotas no neitrāla medicīniska silikona, (izņēmums - "Keeper", kas izgatavots no lateksa un "MeLuna", kas izgatavots no termoplastiskiem elastomēriem (TPE) , tāpēc atrodoties ķermeņa iekšienē piltuve nerada kompreses efektu kā tas ir ar higiēniskajām paketēm un ar piltuvi nav toksiskā šoka sindroma, kā tas var būt izmantojot tamponu.
Priekšrocības
- derīguma termiņš 5-10 gadi,
- nav kontakta ar izdalījumiem,
- nav smakas,
- pilnībā neitrāls materiāls, kas neizjauc vagīnas mikrofloru,
- viegla kopšana
 
 
Ja visa šī informācija tā arī nepārliecināja jūs pamēģināt lietot piltuvi, tad te būs vēl kārtējie izmeklējumu rezultāti, kas veikti Kanādā: 91% sieviešu pēc piltuves izmantošanas ir gatavas to ieteikt savām draudzenēm.
 
Ja jūs tomēr ieinteresējāties un nolēmāt pamēģināt lietot piltuvi, jums atlicis tikai izvēlēties izmēru:
S - augums mazāks par 170 cm un /vai neesat dzemdējusi
M - Augums virs 170 cm un /vai bijušas vaginālas dzemdības
L- augums virs 175 cm, masīva ķermeņa uzbūve, bijušas vaginālas dzemdības
 
 
BACK TO TOP